Μήπως οι ασθένειες είναι έκφραση συναισθηματικών προβλημάτων;

Είναι ευρέως γνωστό ότι το σώμα είναι ένα δομημένο σύστημα που αλληλεπιδρά με επίσης δομημένες ενέργειες, όπως οι σκέψεις και τα συναισθήματα. Η επιστήμη που εξετάζει τον άνθρωπο ολικά, ονομάζεται ψυχοσωματική και χρησιμοποιεί τόσο την ιατρική, όσο και την ψυχολογία. Το βασικό στοιχείο της ψυχοσωματικής επιστήμης είναι η πεποίθηση ότι οι συγκινήσεις, οι συναισθηματικοί τραυματισμοί και οι συναισθηματικές εκκρεμότητες του παρελθόντος παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την εξέλιξη των σωματικών ασθενειών.

«Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική , η καρδιά θεωρείται το σημείο σύνδεσης ανάμεσα στο σώμα, το νου και το πνεύμα. Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καρδιά έχει τον δικό της «εγκέφαλο» και το δικό της νευρικό σύστημα για την επεξεργασία πληροφοριών. Όταν είμαστε σε κατάσταση καρδιακής συνοχής- όταν ο λεγόμενος «καρδιακός» εγκέφαλος λειτουργεί καλά-, παρατηρείται ένας συντονισμός όλων των συστημάτων του σώματος, πράγμα που στηρίζει τη σωματική μας υγεία αλλά και την ευτυχία και την πνευματική μας ανάπτυξη». Gill Edwards

Υπάρχουν βιώματα (γεγονότα που τα ντύνουμε με ένα συναίσθημα) που προκαλούν μία σοβαρή εσωτερική πίεση παίζουν εκλυτικό ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής, με αποτέλεσμα το άτομο στο οποίο παρουσιάζεται η ψυχοσωματική διαταραχή , να έχει κάποιο ευάλωτο όργανο ή λειτουργία.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια τωρινή ψυχολογική απειλή για να ενεργοποιηθεί η αντίδραση στρες. Μπορεί να νιώθουμε στρες για κάτι που έγινε πριν από ένα μήνα ή ακόμα και πριν από χρόνια ή για κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα.  

Το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια, έτσι κάθε φορά που κάνουμε στρεσογόνες σκέψεις σαν να αντιμετωπίζουμε μια επικίνδυνη κατάσταση, το σώμα βάζει σε δεύτερη μοίρα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, γινόμαστε ευάλωτοι σε χρόνιες παθήσεις, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνονται ή και γίνονται αδύνατες οι θεραπευτικές διαδικασίες.

Η παθολογία των ψυχοσωματικών διαταραχών, αφορά είτε ένα σωματικό όργανο, όπως το στομάχι, είτε μια σωματική λειτουργία, όπως η αναπνοή.

Άραγε αναρωτήθηκες ποτέ ποια είναι η σχέση σου με την αναπνοή σου;

 

© Copyright 2017, Δήμητρα Ζιώγα, Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
All Rights Reserved | Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για ραντεβού καλέστε μας στο +30 6947 264 936