«Πάλι θύμωσες; Τι μούτρα είναι αυτά; Ότι έχεις να πεις πες το, μην το κρατάς μέσα σου. Ο θυμός σου έχει πολύ πίκρα. Δεν περίμενα να φτάσουν τα πράγματα ως εκεί, δεν μιλούσα εγώ, μιλούσε ο θυμός».
Τι είναι ο θυμός;
Ο θυμός είναι φυσική και αυτόματη αντίδραση στον πόνο , τον συναισθηματικό πόνο όταν βιώνουμε απόρριψη, απειλή, ταπείνωση, αδικία ή προδοσία.
Ο θυμός είναι συναίσθημα.
Τα συναισθήματα δεν δημιουργούνται απ’ όσα συμβαίνουν, αλλά από τις σκέψεις μας γι’ αυτά που συμβαίνουν. Τα συναισθήματα μας παράγονται από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον- ο οποίος φιλτράρεται μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των παιδικών μας χρόνων και των παλιών μας εμπειριών. Από αυτή την άποψη δεν νιώθετε θυμό, επειδή κάποιος φέρεται άσχημα, αλλά επειδή εσείς κρίνετε ότι κάποιος φέρεται άσχημα και επιλέγεται να εστιάσετε σ’ αυτή τη συμπεριφορά

Ποια μηνύματα μας στέλνει ο θυμός;
• Ο θυμός μας λέει ότι κάτι που μας τραυμάτισε εκκρεμεί. Το τραύμα είναι ο παρόν φόβος, ενώ ο θυμός είναι πολλές φορές ο πόνος που έχει χρονίσει.
• Ο αδούλευτος φόβος γίνεται θυμός
«Είμαι θυμωμένη γιατί δεν ήσουν εκεί».
«Φοβάμαι πως θα φύγεις»
• Τα γεγονότα εξελίσσονται αντίθετα απ’ ότι αναμέναμε.
• Απειλή στην αυτοεκτίμηση και αξιοπρέπεια.

Η συναισθηματική εγρήγορση που δημιουργεί ο θυμός μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή και ημέρες ή ακόμα να είναι στιγμιαία , αλλά ιδιαίτερα έντονη. Το συναίσθημα του θυμού μπορεί να εκφραστεί παθητικά ή ενεργά.

Ενεργός θυμός
Λεκτική ή/και σωματική επίθεση σε ένα επιδιωκόμενο στόχο
Παθητικός θυμός
Η παθητική-επιθετική συμπεριφορά συνήθως εκφράζεται με εχθρότητα και εκφραστικούς μορφασμούς σώματος. Επίσης μπορεί να εκφραστεί και ασυνείδητα, όταν ενώ προσπαθούμε να την κρύψουμε και να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν θυμώσαμε τελικά καταλήγουμε με ένα «ανεξήγητο» τρόπο να μένουμε μόνοι.

Ο θυμός μπορεί όμως να οδηγήσει και σε ακραίες συμπεριφορές. Το σύνδρομο θυμού και εξαιρετικά επιθετικής συμπεριφοράς “Intermittent Explosive Disorder” « Διαλείπουσα Εκρηκτική Διαταραχή» συνδέεται με την ψυχική κατάσταση όπου κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να συγκρατήσουν την παρόρμησή τους και προχωρούν σε βίαιες ενέργειες.
Δυστυχώς πολλές φορές αυτή η παρόρμηση έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες. Η κόκκινη γραμμή δεν είναι ευδιάκριτη για τον άνθρωπο που ασθενεί από αυτή την διαταραχή.

Γενικά, η πιθανότητα της επιθετικής συμπεριφοράς αυξάνεται όταν τα άτομα είναι πιο ψυχολογικά αποδιοργανωμένα και έχουν και στο παρελθόν γίνει μάρτυρες βίαιων συμπεριφορών στο οικογενειακό περιβάλλον. Άραγε η βία και ο φόνος είναι αποτελέσματα έντονου και χρόνιου θυμού; Ίσως είναι μια έκρηξη, πιθανόν μια ανεξέλεγκτη έκρηξη οργής, χωρίς ενοχή, χωρίς κριτική ικανότητα. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει σημαντική γενετική συνιστώσα και βιολογικοί μηχανισμοί που ευθύνονται για την πάθηση.

Η διαχείριση του θυμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μια συνεχής προσπάθεια που ξεκινά από την παραδοχή του θυμωμένου ανθρώπου ότι χρειάζεται θεραπεία. Δυστυχώς μόνο ένα μικρό ποσοστό απευθύνεται στους ειδικούς. Το να κρατάς τον θυμό σου είναι σαν να κρατάς ένα αναμμένο κάρβουνο. Ο πρώτος που καίγεται είσαι εσύ.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τον θυμό μας;
Για να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά το θυμό μας χρειαζόμαστε, πάνω απ’ όλα να έχουμε ένα ξεκάθαρο «ΕΓΩ». Μια συνεχής διαδικασία αυτογνωσίας. Μια συνεχής διαδικασία μάθησης του σχετίζεσθαι. Τίποτα δεν είναι απλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εφικτό.

Δήμητρα Ζιώγα

© Copyright 2017, Δήμητρα Ζιώγα, Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
All Rights Reserved | Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για ραντεβού καλέστε μας στο +30 6947 264 936