Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα το οποίο όλοι βιώνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Διάφορα γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται λυπημένοι ή δυστυχισμένοι, όπως η απώλεια ή η απουσία ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο, η απώλεια εργασίας ή εισοδήματος, ένα οικονομικό πρόβλημα, τα προβλήματα στο σπίτι ή το κοινωνικό άγχος.

Η κατάθλιψη αποτελεί μια ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται όταν το συναίσθημα της θλίψης είναι εξαιρετικά έντονο, συχνό, διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει επιπτώσεις στη λειτουργικότητα και την καθημερινότητα του ατόμου. Αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε διάθεση για καμία δραστηριότητα, δεν θέλετε να εργαστείτε, να κοιμηθείτε, να βγείτε από το σπίτι, να κάνετε κάτι ευχάριστο, αν δεν όρεξη να φάτε, αν κλαίτε διαρκώς και σας φαίνονται όλα δύσκολα και μάταια, τότε πιθανόν να αντιμετωπίζετε τη διαταραχή της κατάθλιψης.

Ο Freud  παρατήρησε ότι η ειδοποιός διαφορά τους εντοπίζεται στο ότι στις φυσιολογικές αντιδράσεις θλίψεις ενός ατόμου ο εξωτερικός κόσμος βιώνεται ως συρρικνωμένος, ενώ στις καταθλιπτικές καταστάσεις αυτό που βιώνεται ως κατεστραμμένο είναι ένα τμήμα του εαυτού του ατόμου.

Ο Freud παρατήρησε ότι τα άτομα που βιώνουν καταθλιπτικές καταστάσεις αποστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών τους συναισθημάτων από τους άλλους και τα κατευθύνουν στον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να μισούν τον εαυτό τους με τρόπο που δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές τους αδυναμίες.

    Έχει χαρακτηριστεί ως «θυμός στραμμένος προς τα μέσα».

Ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ότι τα δάκρυα είναι ένα σημάδι αδυναμίας αγνοώντας πως είναι το ίδιο θεραπευτικά με το γέλιο. Το να καταπιέζουμε τον εαυτό μας να μην κλάψει έχει αποδειχθεί πως μας προκαλεί έντονο στρες, πονοκεφάλους και ημικρανίες, ίλιγγους, εντερικό έλκος ή άσθμα. Ο Freud ερμήνευε την ασθένεια του άσθματος ως δάκρυα καταπιεσμένα ή σαν δάκρυα που ποτέ δεν βρήκαν τον δρόμο τους. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που δεν εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους συχνά υποφέρουν από άγχος και στρες, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτοάνοσα νοσήματα, έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για λοιμώξεις και γενικότερη μείωση της ανοσολογικής άμυνας του οργανισμού.

 

Η επίσκεψη στον ψυχολόγο θα δώσει την απάντηση αν αυτό που συμβαίνει είναι θλίψη ή έχετε μπει στο τούνελ της κατάθλιψης. Ο ψυχολόγος είναι ο ειδικός που μπορεί να διακρίνει την διαφορά, να αφουγκραστεί τις σιωπές και να βοηθήσει ώστε το συναίσθημα να εκδηλωθεί με έναν τρόπο που θα είναι βοηθητικός και όχι καταστρεπτικός.

CategoryΑπώλεια

© Copyright 2017, Δήμητρα Ζιώγα, Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
All Rights Reserved | Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για ραντεβού καλέστε μας στο +30 6947 264 936