Ο Λακάν έλεγε, «το μόνο πραγματικό αμάρτημα είναι το να πράττω κάτι κατά της επιθυμίας μου».

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό παρά μόνο ότι η μεγαλύτερη προδοσία είναι η προδοσία του ίδιου μου του εαυτού;  Επιθυμίες, όνειρα και θέλω, όλα αυτά που δεν ζήσαμε ποτέ, αλλά θα μπορούσαμε να ζήσουμε.

Δεν μιλάω βέβαια για εκείνον που βολεμένος στα θέλω του και αγκιστρωμένος στο κυνήγι της ευτυχίας ξεχνά την κοινωνία και τους άλλους. Δεν μιλώ για εκείνον που τρέφει το «υπέρ-εγώ» του. Γιατί σε αυτή την περίπτωση το κυνήγι είναι συνεχές χωρίς ανάπαυλα, χωρίς ικανοποίηση και χωρίς αυτογνωσία. Το «υπερ-εγώ» ζητάει τα πάντα, ομορφιά, καλή ζωή, αναγνώριση και αποδοχή. Αποδοχή για την αποδοχή που στην σημερινή εποχή εξαργυρώνεται  από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχει λοιπόν και κάτι άλλο πέρα από αυτό. Η ανάγκη για απελευθέρωση από την θυματοποιημένη ζωή, η ανάγκη να ζούμε ενεργητικά και ευεργετικά για τους εαυτός μας αλλά και για την κοινωνία. Γιατί το προσωπικό μπορεί να είναι πανανθρώπινο.

Η επιθυμία του καθενός είναι μια προσωπική υπόθεση. Το πώς θέλει να ζει, να αγαπάει και να εργάζεται. Τι προσφέρω στον εαυτό μου και στους άλλους; Αλλά και τι δεν προσφέρω; Αυτό που δεν μπορώ να δώσω είναι αυτό που ίσως χρειάζεται να καταλάβω, να ψάξω και να κυνηγήσω.

 

© Copyright 2017, Δήμητρα Ζιώγα, Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
All Rights Reserved | Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για ραντεβού καλέστε μας στο +30 6947 264 936