Ο ύπνος είναι σημαντικός όπως το νερό, η τροφή και ο αέρας.
Είναι μια φυσιολογική κατάσταση για τα άτομα που διαθέτουν κεντρικό νευρικό σύστημα και χαρακτηρίζεται από μειωμένη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον καθώς μπαίνουμε σε μια κατάσταση διαφορετικής συνειδητότητας.

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια του ύπνου;
Καθώς κοιμόμαστε, τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλος υποβάλλονται σε αποκατάσταση και επανόρθωση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα έχει την ικανότητα να αυτο-θεραπεύεται και να αποβάλλει τα μεταβολικά απόβλητα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χωρίς καλό ύπνο νιώθουμε κουρασμένοι, χωρίς κέφι, όλα μας φταίνε, δεν μπορούμε να αποδώσουμε. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας για πολλούς λόγους.
Ο ύπνος δεν είναι κενός χρόνος. Ο ύπνος αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την σωματική και συναισθηματική μας υγεία, αλλά το πόσες ώρες κοιμάται ο καθένας εξαρτάται από την ηλικία και τα στάδια της ανάπτυξης.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια του ύπνου;
Έχει βρεθεί ότι ο ύπνος περιλαμβάνει δύο καταστάσεις: μία χωρίς ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (NREM, που περιλαμβάνει τέσσερα στάδια) και μία με ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (REM ή ονειρικός ύπνος).
Ο NREM και ο REM ύπνος εναλλάσσονται κατά τη νύχτα. Κάθε κύκλος απαιτεί 90 ως 100 λεπτά για την ολοκλήρωσή του. Ο NREM καταλαμβάνει το 75% του κύκλου του ύπνου ενώ ο REM το υπόλοιπο 25%, με διακυμάνσεις μεταξύ διαφορετικών ατόμων.

Τι είναι το όνειρο;
Το όνειρο είναι η ακολουθία σκέψεων, εικόνων και συναισθημάτων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου και οφείλονται σε μερική και αυτόνομη λειτουργία του εγκεφάλου. Πρόκειται για υποκειμενική εμπειρία η οποία αποτελείται από σύνθετες και οργανωμένες εικόνες, ιδέες, συναισθήματα και συγκινήσεις με χρονική αλληλουχία χωρίς τον έλεγχο της βούλησης.

Τα όνειρα δεν είναι τυχαία
Τα όνειρα είναι υποκειμενικά
Τα όνειρα είναι ενύπνια βιώματα
Τα όνειρα πολλές φορές δραματοποιούν μια σύγκρουση
Τα όνειρα είναι ένα παιχνίδι με τα ενδεχόμενα
Η ψυχή έχει ισχυρά υπόγεια ρεύματα που μας διαφεύγουν όταν είμαστε ξύπνιοι επειδή είμαστε υπερβολικά απασχολημένοι με τις εξωτερικές εντυπώσεις. Στο όνειρο αντίθετα, βιώνουμε ό,τι μας συγκινεί.

© Copyright 2017, Δήμητρα Ζιώγα, Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
All Rights Reserved | Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για ραντεβού καλέστε μας στο +30 6947 264 936