Είναι αλήθεια πως  συχνά ακούμε γύρω μας πολλούς να εξισώνουν την ψυχοθεραπεία με την συζήτηση μεταξύ φίλων. “Έχω καλούς φίλους δεν χρειάζομαι τον ειδικό” ή ακόμα “τι παραπάνω να σου πει ένας ψυχολόγος;” Λόγια αντίστασης; 

Άραγε είναι το ίδιο; Ένας φίλος λειτουργεί υποστηρικτικά; 

Βέβαια.  Η φωνή του φίλου μπορεί να λειτουργεί υποστηρικτικά, αλλά όχι θεραπευτικά. Φυσικά μπορεί να μας ανακουφίσει από τον πόνο, να μας ακούσει (αν διαθέτει ενσυναίσθηση και ενεργή ακοή). Αυτό όμως είναι ένα μικρό μέρος ένα μικρό κομμάτι όλου αυτού που ονομάζουμε θεραπεία, Αυτογνωσία, αλλαγή.

Η θεραπεία δεν είναι μια απλή συζήτηση. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των πληροφοριών που αφηγείται ο θεραπευόμενος και αυτών που υπάρχουν στο ασυνειδητό του. Αυτό προσπαθεί να φέρει στο φως ο θεραπευτής. Φυσικά με φροντίδα, στήριξη και έχοντας γνώση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων του θεραπευόμενου.

Μπορεί πράγματι κάποιες φορές να μοιάζει η θεραπεία με μια συζήτηση. Όμως αναρωτιέμαι πόσο ειλικρινής μπορεί να είσαι στο διάλογο με τον εαυτό σου ή στη συζήτηση με έναν φίλο;;;;;;;   

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σας θέσω ακόμη ένα ερώτημα.

Πόσο συχνά ένας φίλος μπορεί να μας ακούσει χωρίς να εμπλακεί το συναίσθημα του; Πόσο συχνά μπορεί να μας ακούσει χωρίς να φέρει παράδειγμα την δική του ζωή; Τα δικά του λάθη ή τις δικές του ανάγκες.

Ένας πραγματικός φίλος πρέπει να προσπαθεί να προσφέρει μια νέα οπτική. Αντί να πει «έχεις δίκιο, οι άλλοι φταίνε», αντί να κολακεύσει ή να συμφωνήσει τυφλά, οφείλει να σε ωθήσει να δεις το πρόβλημα σου μέσα από μια διαδικασία θεραπείας και αυτογνωσίας.  

Ίσως έχει έρθει ο καιρός να απευθυνθείς σε έναν θεραπευτή για το πρόβλημά σου. Και μέσα από αυτή την διαδικασία να αποκτήσεις όλες τις δεξιότητες για επαφή πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με τους άλλους.

Δ.Ζιώγα

© Copyright 2017, Δήμητρα Ζιώγα, Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
All Rights Reserved | Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για ραντεβού καλέστε μας στο +30 6947 264 936