Τι θα πει αυτοφροντίδα;
Αυτοφροντίδα σημαίνει να χτίσω μία ζωή που θα με κάνει να νιώθω υγιής και να κάνω υγιείς σχέσεις. Αυτοφροντίδα σημαίνει ότι αγαπάω τον εαυτό μου στην πράξη ακούγοντας τι έχει ανάγκη το σώμα, το πνεύμα και η ψυχή μου.
Γι’ αυτό τα τρία βασικά συστατικά της αυτοφροντίδας είναι η αυτογνωσία, ο αυτοσεβασμός και η αυτοπεποίθηση. Αυτό σημαίνει να βρω χρόνο για να ακούσω τον εαυτό μου και τις ανάγκες του. Και στην συνέχεια να δεσμευτώ ότι θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να τις ικανοποιήσω.
Αυτό δεν είναι εύκολο. Η αυτοφροντίδα δεν σημαίνει βόλτα στα καταστήματα για ψώνια, ούτε άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών μας για απόλαυση. Προϋποθέτει συχνά ότι θα κοιτάμε τις αποτυχίες μας και θα ψάχνουμε για καινούργιους δρόμους εξέλιξης.
Δυστυχώς αυτό που κάνουμε είναι να περιμένουμε φροντίδα από τους άλλους. Περιμένουμε από τον σύντροφο, από τους φίλους και αυτό μοιραία οδηγεί στην απογοήτευση. Δεν φτάνει αυτοί. Οτιδήποτε δίνεται από κάποιον άλλον είναι δανεικό και πρόσκαιρο.
Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κυρίως ψυχοσωματικά συνδέονται με το γεγονός ότι δεν μάθαμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, δεν μάθαμε να διαχειριζόμαστε την μοναχικότητα. Έτσι, αφήσαμε τον εαυτό μας και δημιουργήσαμε ένα κοινωνικό κύκλο που συνεχώς διευρύνεται με υποχρεώσεις, συναντήσεις και ψεύτικες λέξεις.
Από την άλλη έχουμε πέσει στην παγίδα της εμπορικής (καταναλωτικής) αυτοφροντίδας. Αυτό ακούγεται βολικό αλλά δεν σημαίνει αυτοφροντίδα, δεν σημαίνει σύνδεση με τον εαυτό μας. Η πραγματική αυτοφροντίδα είναι μία μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία. Σημαίνει απλά να μην αναβάλλουμε να γίνουμε ο ήρωας της ζωής μας.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα αυτοφροντίδας;
• Φροντίδα σώματος, δηλαδή σωστή διατροφή και ποιοτικό ύπνο.
• Σωματική άσκηση
• Επαφή με την φύση
• Άσκηση στην σιωπή
• Διαλογισμός
• Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία σημαίνει ότι δεσμεύομαι σε μία διαδικασία που είναι επιλογή μου με σκοπό να λύσω τα προβλήματα της ζωής μου. Σ’ αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να έχουμε απαραίτητα κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Για να το θέσω διαφορετικά η ψυχοθεραπεία σε βοηθάει να συνδεθείς με τον εαυτό σου. Δεν είναι παυσίπονο. Είναι μία επιλογή. Είναι μύηση. Έτσι μαθαίνουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Δηλαδή να έχουμε σεβασμό και αγάπη για τον εαυτό μας και για όλον τον κόσμο.

Επιμέλεια: Δήμητρα Ζιώγα

© Copyright 2017, Δήμητρα Ζιώγα, Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
All Rights Reserved | Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για ραντεβού καλέστε μας στο +30 6947 264 936