Το εσωτερικό παιδί είναι το σύνολο των βιωμάτων μας. Όλα όσα ζήσαμε θετικά ή αρνητικά από την πρώτη στιγμή της σύλληψής μας είναι όσα δημιουργούν και συμβάλλουν με ασυνείδητο τρόπο στην ζωή μας και στον χαρακτήρα μας. Δεν τα θυμόμαστε σε συνειδητό επίπεδο. Είναι ωστόσο καταγεγραμμένα στο ασυνείδητο.

Στο επίπεδο του συνειδητού είμαστε ενήλικες. Χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, καταστρώνουμε σχέδια για την ζωή μας και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή μας. Όμως παρόλο αυτά πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με συμπεριφορές που δεν καταλαβαίνουμε, δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε και το χειρότερο με συμπεριφορές που δεν θέλουμε. Τι συμβαίνει λοιπόν τότε; Ποιος παίρνει τα ηνία των πράξεών μας;

Οι φόβοι μας , οι επιθυμίες μας και πολλές από τις συμπεριφορές μας δρουν στο βάθος της συνείδησής μας. Τα έχουμε απωθήσει αλλά παρόλο αυτά δρουν σε στιγμές σύγκρουσης, ματαίωσης αλλά και χαράς.

Μόνο αν γνωρίσουμε το εσωτερικό παιδί μας και γίνουμε φίλοι μαζί του θα μάθουμε ποια τραύματα φέρνουμε μέσα μας. Κι αυτό το πληγωμένο κομμάτι της ψυχής μας να το αποδεχτούμε για να μπορέσουμε να το γιατρέψουμε.

Ένα παράδειγμα είναι οι πεποιθήσεις μας: η ριζωμένη αντίληψη που εκφράζει μια άποψη για τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας.
Έχετε αναρωτηθεί αν αυτές οι πεποιθήσεις είναι πεποιθήσεις που δημιουργήσατε εσείς ή είναι εκείνες που εκπαιδευτήκατε να πιστεύεται από την παιδική σας ηλικία;
“Δεν αξίζω τίποτα” είναι μία πεποίθηση που σίγουρα είναι αρνητική και γεννά δυσάρεστα συναισθήματα. Και αυτή ακριβώς η πεποίθηση μπορεί να μας οδηγήσει σε δυσάρεστα συναισθήματα και αμυντικές στρατηγικές.

Στην ψυχοθεραπεία συχνά αναδύεται το “εσωτερικό παιδί”. Είναι η στιγμή που αισθάνεται ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Αυτή η διαδικασία δεν είναι “μαγική”, είναι μία νέα προσέγγιση για να “δουλέψουμε” με το παιδί που έχουμε μέσα μας.

Επιμέλεια: Ζιώγα Δήμητρα

© Copyright 2017, Δήμητρα Ζιώγα, Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
All Rights Reserved | Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για ραντεβού καλέστε μας στο +30 6947 264 936