Λες πάντα αυτό που σκέφτεσαι;

 

Είναι προτέρημα να είσαι ειλικρινής; Αφοπλιστικά ειλικρινής;

 

Είμαι συνετό να λες πάντα αυτό που σκέφτεσαι;

 

Πολλές φορές χάνουμε την εικόνα του δάσους και επικεντρωνόμαστε στο δέντρο.  Ανοίγουμε το στόμα μας και λέμε αυτό που θέλουμε χωρίς να πάρουμε υπόψη μας την συνθήκη και κυρίως χωρίς να σκεφτούμε πως μπορεί να νιώθει ο άλλος.

 

Η ενσυναίσθηση  είναι η τέχνη ή η δεξιότητα του να μπορείς για λίγο να αφήνεις τον δικό σου κόσμο και να εισέρχεσαι στα θέλω, τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, βλέποντας μέσα από τα δικά τους μάτια.

Πόσο δύσκολο είναι να αφήσουμε για λίγο τον δικό μας κόσμο και να εισέλθουμε μέσω της ενεργητικής ακρόασης στον κόσμο του άλλου;

Φαίνεται απλό αλλά δεν είναι. Η παρόρμηση να πάρουμε τον λόγο και να μιλήσουμε γι’ αυτό που πιστεύουμε, να κρίνουμε και κυρίως να ακυρώσουμε την θέση ή τα συναισθήματα του άλλου φαίνεται ότι είναι ισχυρή.

Πολλές φορές αυτό γίνεται από επιβολή, από έλεγχο ή από την αίσθηση παντοδυναμίας (εγώ ξέρω καλύτερα), χωρίς ίχνος επίγνωσης, χωρίς αυτογνωσία.

Μα ίσως τότε ακριβώς κάνουμε το λάθος. Πιστεύουμε ότι επειδή γνωρίζουμε τον εαυτό μας αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουμε και τους άλλους.

Επιπλέον η αλήθεια οφείλουμε να την εκφέρουμε με τρόπο και μέτρο. Πρέπει να σκεφτόμαστε τι μπορεί να επεξεργαστεί ο άλλος. Αν είναι σε θέση να καταλάβει και κυρίως αν αυτό που θα ακούσει μπορεί να το αφομοιώσει.

Ενσυναίσθηση στις καθημερινές μας επαφές σημαίνει όχι μόνο την δυνατότητα να ακούμε, αλλά την ικανότητα να αφουγκραζόμαστε πότε πρέπει να μιλήσουμε και πότε να σιωπήσουμε. Να μάθουμε μέσα από την επαφή με τον άλλον και όχι να διδάξουμε.  

© Copyright 2017, Δήμητρα Ζιώγα, Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
All Rights Reserved | Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για ραντεβού καλέστε μας στο +30 6947 264 936