Η φύση είναι μια παλέτα χρωμάτων. Χρώματα φωτεινά ή σκοτεινά. Χρώματα ανάμεικτα. Χρώματα βασικά και συμπληρωματικά.

 

Πολλοί αρχαίοι λαοί όπως οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το χρώμα σαν εργαλείο θεραπείας. Η Χρωματοθεραπεία αξιοποιούσε τις ιδιότητες των χρωμάτων για να διεγείρει συγκεκριμένα ζωτικά όργανα ή βιολογικές λειτουργίες. Σήμερα περιλαμβάνεται στον κλάδο της λεγόμενης «χρωματικής ιατρικής». Πρόκειται για την έκθεση του ασθενούς σε δέσμες έγχρωμου φωτός από ειδικούς προβολείς. Όταν συμβαίνει αυτό η αύρα παίρνει την δόνηση του χρώματος και την μεταφέρει ενεργειακά στο σώμα.  

Γι αυτό το λόγο έχει μεγάλη σημασία το χρωματικό μας περιβάλλον. Στο σπίτι, στην δουλειά, αλλά και σε άλλες επιλογές που κάνουμε ακόμα και στα ρούχα που φοράμε φαίνεται ότι τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο. Κάθε χρώμα έχει την δική του δόνηση και επηρεάζει όχι μόνο την πνευματική και ψυχική κατάσταση του ανθρώπου αλλά και τη φυσική.

Ωστόσο, η πιο σημαντική δόνηση για τον κάθε οργανισμό, είναι η δόνηση του φωτός του ήλιου, που δίνει και τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλε, βιολετί) τα οποία και αντιστοιχούν στα επτά 7 ενεργειακά κέντρα τα ονομαζόμενα τσάκρα.

 

Επίσης, πολλοί είναι οι ερευνητές (όπως ο Dr. Μorton Walker με το βιβλίο του The power of color) οι οποίοι μελέτησαν τους «πολιτισμικούς συμβολισμούς» των χρωμάτων. Για παράδειγμα ένα κόκκινο «κιμονό» στην Ιαπωνία ορίζει καλή τύχη και ευτυχία. Στην αρχαία Αίγυπτο, το μπλε χρώμα ήταν γνωστό ότι αποτρέπει τα κακά πνεύματα. Στο Ιράν, το πράσινο είναι ένα ιερό χρώμα. Το κίτρινο είναι το ευοίωνο χρώμα στον βουδισμό, και σημαίνει σοφία κ.ο.κ. Τα χρώματα είναι κομμάτια της μη λεκτικής επικοινωνίας και μεταφέρουν έννοιες και μηνύματα.

 

Κόκκινο: Είτε είναι το κόκκινο της Ferrari είτε ένα λεπτό κόκκινο φόρεμα, το κόκκινο είναι έντονο χρώμα και ορίζει πολλά συναισθήματα και διαθέσεις. Είναι το χρώμα της αγάπης, του πάθους, της αποπλάνησης και της επιθυμίας. Ορίζει επίσης τον ενθουσιασμό, τη δύναμη και τη θερμότητα. Αυτό το χρώμα αντιπροσωπεύει επίσης τον θυμό, τη βία και την επιθετικότητα. Οι ελαφρύτερες αποχρώσεις ορίζουν τη σεξουαλικότητα, το πάθος και τη χαρά, ενώ οι σκοτεινότερες αποχρώσεις σημαίνουν θυμό, θέληση, επιθετικότητα, ηγεσία, οργή και θάρρος. Αυξάνει το ρυθμό μεταβολισμού και την αρτηριακή πίεση.

Μπλε: Ο ουρανός, το νερό και το μπλε της θάλασσας απαλύνουν το μυαλό. Το μπλε αντιπροσωπεύει την ηρεμία και διεγείρει τις ηρεμιστικές χημικές ουσίες στο σώμα. Είναι επίσης γνωστό ως το χρώμα της διαίσθησης και της έκτης αίσθησης.

Πράσινο: Είναι το χρώμα της φρεσκάδας, της γονιμότητας και της ανάπτυξης. Το πράσινο κάνει ένα θεραπευτικό χρώμα και δημιουργεί συμπόνια, συμπάθεια και φροντίδα. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται συχνά για την παροχή πρώτων βοηθειών και στα νοσοκομεία. Δημιουργεί επίσης αρμονία του σώματος και της ψυχής. Είναι το χρώμα των υγιών σχέσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το χρώμα μπορεί να μειώσει την κόπωση, την κατάθλιψη και το άγχος.

Κίτρινο: Το κίτρινο είναι το λαμπρότερο χρώμα στην παλέτα! Και τι λέει; Είναι το ζεστό χρώμα του Ήλιου. Είναι επίσης ένα χρώμα που διεγείρει την όρεξη, τον εγκέφαλο και τη μνήμη, οδηγώντας σε εμπιστοσύνη. Οι χρυσές και ζεστές αποχρώσεις σε αυτό το χρώμα αντιπροσωπεύουν τη διαβεβαίωση για ένα λαμπρό και θετικό μέλλον. Το κίτρινο ήταν επίσης το αγαπημένο χρώμα του Vincent van Gogh.

Πορτοκαλί: Αναζωογονητικό και εσπεριδοειδές, το πορτοκαλί σε ένα τέλειο συνδυασμό της θερμότητας του κόκκινου και της ευτυχίας του κίτρινου!  Είναι το χρώμα που εμφανίζεται συνήθως στην καθημερινή ζωή, είτε είναι φρούτα, λαχανικά, ηλιοβασίλεμα, ακόμα και ρούχα. Διεγείρει την αίσθηση της καλής υγείας με τη ζουμερή και εσπεριδοειδής συσχέτιση. Αντιπροσωπεύει γεύση και αυξάνει επίσης την όρεξη. Αυτό το χρώμα προκαλεί επίσης καλή επικοινωνία. Οι αποχρώσεις του διεγείρουν τη διανοητική δραστηριότητα και αυξάνουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Είναι ένα χρώμα που βοηθά στην οργάνωση των πραγμάτων και τη ρύθμιση τους σε τάξη.

Λευκό: Μια καθαρή και ουδέτερη σκιά του λευκού είναι καταπραϋντική. Είναι ένας συνδυασμός όλων των χρωμάτων που αποτελούν το φάσμα.  Αντιπροσωπεύει την αλήθεια, την καλοσύνη, τη θεραπεία και τη θετικότητα.  Βοηθά το μυαλό να οργανώσει την ακαταστασία σε αυτό, και κάνει χώρο για νέες ιδέες. Λόγω των καταπραϋντικών ιδιότητες αυτού του χρώματος, οι γιατροί και οι νοσηλευτές φορούν λευκές ρόμπες.

Μαύρο: Αυτό το χρώμα βοηθά στον αυτοέλεγχο και την ανεξαρτησία. Έχει επίσης την ικανότητα να απορροφά κακές ενέργειες. Πυκνό και ισχυρό, το μαύρο είναι ένα βαρύ και διαχρονικό χρώμα. Ορίζει το μυστήριο και συχνά αναφέρεται ως άγνωστο χρώμα. Είναι ένα χρώμα που ορίζει την υποτακτική φύση γι’ αυτό φοριέται από ιερείς.

Μωβ: Σχετίζεται με τη φαντασία και την ενδοσκόπηση. Αυτό το χρώμα βοηθά στην εκπλήρωση βαθιών σκέψεων και φιλοδοξιών. Χρώματα μωβ και ακόμη και βιολετί συνδέονται με το φουτουρισμό, την πνευματικότητα και την ψυχική ενέργεια. Ενθαρρύνουν επίσης τα όνειρα και τη διανοητική δημιουργικότητα. Ορίζει την αγνή και συμπονετική αγάπη και τη σοφία.

Ροζ: Αγάπη, στοργή, καρδιά, ευαισθησία, φιλία, αθωότητα, γοητεία, γλυκιά, απαλή, καλή υγεία, στοχαστική, ευγενική, διαισθητική.  Με τις απαλές και απαλές αποχρώσεις του, το ροζ στέκεται παγκοσμίως ως θηλυκό χρώμα. Ροζ τριαντάφυλλα, κουρτίνες ή αξεσουάρ, οι περισσότεροι από εμάς αγαπούν τουλάχιστον μια σκιά ροζ. Αυτό το χρώμα συμβολίζει την αγάπη και τη νεολαία.  Τα συναισθήματα της καλλιέργειας, της τρυφερότητας και της φροντίδας, συνδέονται με το ροζ. Συλλέγει τα καλύτερα χαρακτηριστικά από το κόκκινο και το λευκό. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός κάνει το ροζ γενναιόδωρο, όμορφο, γαλήνιο, καθαρό, εμπνευσμένο και χαλαρό. Το ροζ χρώμα συνδυάζει το μυαλό με ανατροφοδοτούμενες και ανιδιοτελείς σκέψεις. Βοηθά στην λήψη ή την αγάπη. 

Ζωγραφίσει, Μακιγιάζ, Cracky, Κορίτσι, Καλλυντικά

 

© Copyright 2017, Δήμητρα Ζιώγα, Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
All Rights Reserved | Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για ραντεβού καλέστε μας στο +30 6947 264 936