21η Σεπτεμβρίου αφιερωμένη στην νόσο Alzheimer.
Ας μιλήσουμε για την άνοια.
Η «άνοια» είναι ένας όρος ομπρέλα για μια σειρά από καταστάσεις, με ποικίλες αιτίες, από τις οποίες η πιο συχνή είναι η νόσος Alzheimer , που αντιπροσωπεύει το 60-80% των περιπτώσεων. Συνήθως ξεκινά με αμνησία και ήπια απώλεια της γνωστικής λειτουργίας. Αλλά καθώς προχωρά, οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητα να φροντίζουν τον εαυτό τους.
Η 21η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, είναι αφιερωμένη στη νόσο Alzheimer, κατά την οποία οι οργανώσεις Alzheimer σε όλο τον κόσμο επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, σχετικά με τη νόσο Alzheimer και την άνοια.
Τι είναι η νόσος Alzheimer;
Η νόσος Alzheimer είναι μια νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά, καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Στη νόσο Alzheimer, τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν , προκαλώντας μια σταθερή μείωση στη μνήμη και διανοητική λειτουργία. Πήρε το όνομά της από το Γερμανό Ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906 και πρόκειται για μία ασθένεια μη θεραπεύσιμη.
Ένας άνθρωπος που νοσεί, εμφανίζει τα παρακάτω κλινικά συμπτώματα:
• Έκπτωση της μνήμης (η παλαιά μνήμη διατηρείται καλύτερα), ενώ δεν θυμούνται πρόσφατα γεγονότα
• Αγνωσίες
• Απραξίες. Κυρίως εμφανίζονται από τα πρώτα στάδια δυσκολίες ενδύσεως
• Δυσκολία στην ομιλία και την γραφή. Καθώς προχωρά η νόσος παρουσιάζει το φαινόμενο της ηχολαλίας επαναλαμβάνοντας την κάθε λέξη
• Διαταραχές της προσοχής
• Διαταραχές της συγκέντρωσης
• Διαταραχές του προσανατολισμού στον χώρο και στον χρόνο
• Έκπτωση στις λειτουργικές ικανότητες
• Ψυχολογικά προβλήματα (άγχος, ευερεθιστότητα, θυμός, φοβίες, ανασφάλεια)
• Κινητικές διαταραχές. Ο άνθρωπος που πάσχει από Alzheimer εμφανίζει άκαμπτο κορμό και στερεοτυπικές κινήσεις. Καθώς προχωρά η νόσος δυσκολεύεται και στην λήψη τροφής.

Το φύλο
Η νόσος Alzheimer εμφανίζεται στα δύο φύλα με σημαντικές διαφορές κατανομής της νόσου. Οι γυναίκες προσβάλλονται διπλάσια από ότι οι άνδρες, με διαφορές στην εξέλιξη, την διάρκεια και τον τύπο της νόσου.
Οι κοινωνικό-οικονομικοί παράγοντες
Το μορφωτικό επίπεδο φαίνεται να επηρεάζει την συχνότητα εκδήλωσης της νόσου, η οποία εμφανίζεται μικρότερη σε άτομα με υψηλή μόρφωση. Είναι όμως πιθανό το μορφωτικό επίπεδο να μην επιτρέπει σε ορισμένους από τους εξεταζόμενους την κατανόηση των διαγνωστικών δοκιμασιών με συνέπεια την αλλοίωση των εκτιμήσεων (Lindsay A. και συν. 2001).
Επίσης είναι σημαντική η ανάγκη για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στην τρίτη ηλικία με καλά ανεπτυγμένους, υγιείς εγκεφάλους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν πιο ευτυχισμένα και ανεξάρτητα σε αυτή τη φάση της ζωής τους, με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Θεραπεία Gestalt στην άνοια
Στα πρώτα στάδια της νόσου ο θεραπευτής Gestalt βοηθά τους ασθενείς να νιώσουν ψυχική ηρεμία βιώνοντας το «εδώ και τώρα» δηλαδή την παρουσία τους στη τρέχουσα στιγμή. Είναι σημαντικό να νιώθουν αποδοχή και όχι επίκριση και κριτική γι αυτό που βιώνουν.
Είναι σημαντικό η παρουσία του θεραπευτή να βασίζεται στην ενεργητική ακρόαση. Ταυτόχρονα ο θεραπευτής είναι σημαντικό να δίνει προσοχή στα λόγια και στις ανάγκες του ανθρώπου που νοσεί, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον ψυχικής φροντίδας.
Ο θεραπευτής πρέπει να ενθαρρύνει την έκφραση συναισθημάτων και ταυτόχρονα να δείχνει συμπόνοια κα ενσυναίσθηση.
Από την άλλη και οι φροντιστές των ανθρώπων που νοσούν χρειάζονται ένα ώμο για να μοιραστούν τα συναισθήματά τους. Ο άνθρωπός του αλλάζει μέρα με την μέρα. Η επαφή δεν είναι πια η ίδια. Συναισθήματα άγχους και κούρασης εναλλάσσονται με την θλίψη και τον θυμό.
Θυμηθείτε όμως ότι πίσω από τον άνθρωπο που δεν θυμάται ούτε το όνομά σας υπάρχει εκείνο το σώμα που σίγουρα θυμάται την αγκαλιά σας.

Επιμέλεια: Δήμητρα Ζιώγα

CategoryUncategorized

© Copyright 2017, Δήμητρα Ζιώγα, Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
All Rights Reserved | Power by Κατασκευή Ιστοσελίδων - Χρυσός Οδηγός

Για ραντεβού καλέστε μας στο +30 6947 264 936