Η απώλεια στη σχέση

Η χρόνια ασθένεια και η σταδιακή εξασθένιση του συντρόφου με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη απώλειά του, ενώ από μια ορισμένη ηλικία και μετά είναι ένα αναμενόμενο συμβάν, παραμένει το πιο επώδυνο γεγονός σε μια σχέση ζωής. Είτε το ζευγάρι έχει κάνει λίγα μικρά βήματα, εξιδανικεύοντας ακόμη ο ένας τον άλλο, είτε πρόκειται για ένα παλαιότερο ζευγάρι που πλέον έχει αναπτύξει ένα δικό του κώδικα επικοινωνίας, μέσα από μια μακρόχρονη κοινή πορεία άλλοτε αγάπης και άλλοτε αντιπαλότητας, η κατάρρευση αυτού του ερωτικού, οικονομικού ή και κοινωνικού δεσμού φέρνει ανατροπές και αλλαγές.

Ας ξεκαθαρίσουμε, αρχικά, ότι πένθος μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιπτώσεις, εκτός από το θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι η απώλεια ως γενικότερη έννοια, όπως για παράδειγμα ένας χωρισμός ή ακόμα και η απώλεια της σχέσης που έχω πλάσει με τη φαντασία μου και που ζω μέσα στη φαντασία μου. Αναφορικά, όμως, με το πένθος για το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου θέλω να τονίσω ότι είναι ένας κύκλος αποχωρισμού κατά τον οποίο το άτομο που πενθεί «παλεύει» για να διατηρήσει το συναισθηματικό δεσμό με τον άνθρωπο που φεύγει, ενώ, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει ρεαλιστικά την πραγματικότητα, δηλαδή την απώλεια.

 • Συναισθηματικές Διαταραχές

  Η κατάθλιψη έχει χαρακτηριστεί ως η νόσος του 21ου αιώνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Οι λόγοι που μπορεί κάποιος να εμφανίσει κατάθλιψη είναι πολλοί.

  Φορτικά γεγονότα (όπως είναι για παράδειγμα ο θάνατος κοντινού προσώπου ή ο χωρισμός) και δύσκολες καταστάσεις (όπως για παράδειγμα η απώλεια της εργασίας και η συνταξιοδότηση ή οι έντονες διενέξεις με τους οικείους) πιθανώς να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

  Η κατάθλιψη εκδηλώνεται κυρίως με συμπτώματα όπως το αίσθημα θλίψης ή η αίσθηση εσωτερικού κενού, η αίσθηση εξάντλησης (burn-out), η υπερκόπωση, οι φοβικές καταστάσεις, η εσωτερική ανησυχία, οι διαταραχές σκέψης και ύπνου.

  Η ψυχοθεραπεία είναι ένας σημαντικός τρόπος να δούμε τι κρύβεται πίσω από την κατάθλιψη και να βρούμε έναν τρόπο να βγούμε ξανά δυνατοί στην ζωή. Στόχος είναι η ανακούφιση από τα καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς και η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων.

 • Αγχώδεις Διαταραχές

 • Κρίσεις Πανικού

 • Διαχείριση Θυμού

 • Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών και Οικογενειών τους

 • Προβλήματα Διαπροσωπικών Σχέσεων

 • Συμβουλευτική Ζευγαριών

 • Διαζύγιο